menu

Stapbudget

Subsidie voor scholing en ontwikkeling

Met het STAP-budget kun je vanaf 1 maart 2022 op kosten van de overheid een training bij ons volgen. Of je nu midden in je carrière zit, starter bent op de arbeidsmarkt of als alumnus van onze trainingen staat te popelen om nog een training te volgen, je kunt een bedrag tot 1.000 euro (inclusief btw) per jaar krijgen.

Wat is het STAP-budget?

Als werkende of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 een budget van maximaal € 1.000,- (inclusief btw) per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet het STAP-budget. De afkorting STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Hierdoor heb je namelijk meer kans op het behouden van je baan of het helpt je bij het vinden van een nieuwe baan.

Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen het STAP-budget krijgen. Het maakt niet uit of je in loondienst bent, zzp’er of ondernemer bent, of momenteel geen werk hebt. Voor de overige voorwaarden verwijzen we je graag naar de website van UWV.

Wanneer vraag ik het STAP-budget aan?

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden via het STAP portaal het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar.

In 2023 zijn er vijf tijdvakken waarbinnen het STAP-budget kan worden aangevraagd

 • 28 februari – 30 april 2023
 • 1 mei – 2 juli 2023
 • 3 juli – 3 september 2023
 • 4 september – 31 oktober 2023

Je kunt het STAP-budget aanvragen in een van de tijdvakken. Let op! Er is een subsidieplafond per tijdvak, dus wees er snel bij, want op=op.

Belangrijk is wel dat het STAP-budget niet te vroeg wordt aangevraagd. Je training dient minimaal 4 weken na je aanvraag te starten, en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak. Als bijvoorbeeld het STAP-budget wordt aangevraagd in het aanvraagtijdvak maart-april, dan moet de scholingsactiviteit uiterlijk op 31 juli starten.

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Vraag het STAP-budget zo snel mogelijk aan. De opleiding dient minimaal 4 weken na de aanvraag te starten en binnen 3 maanden na sluiten van het aanvraagtijdvak. Het UWV kent de subsidie toe als er geld beschikbaar is en als je aan de voorwaarden voldoet.

 • Ga naar het STAP-portaal van het UWV
 • Log in met je DigiD
 • Vraag de subsidie aan en upload jouw STAP-Aanmeldingsbewijs
 • Na de aanvraag doet het UWV een uitspraak over de eventuele toekenning
 • Bij toekenning worden wij op de hoogte gesteld.

Hoe kan ik me inschrijven voor een training met STAP-budget?

Op onze website kan je vinden welke trainingen voor het STAP-budget in aanmerking komen. Dit staat duidelijk bij de desbetreffende training. Vervolgens kan je je direct online inschrijven.

Bij het inschrijven wordt gevraagd of je gebruik wil maken van het STAP-budget. Als wij de inschrijving hebben verwerkt ontvang je van ons een STAP-Aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen.

Kan ik me inschrijven voor trainingen die duurder zijn dan € 1.000?

Ja, dit kan. Als het STAP-budget is toegekend, ontvangen wij de subsidie van het UWV. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag in mindering wordt gebracht op totale prijs. Vervolgens ontvang je de restant factuur van ons.

Vanaf wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Vanaf 1 maart 2022 kan STAP-budget worden aangevraagd. Minimaal 4 weken voor de start van de training moet het budget aangevraagd zijn. Dit betekent dat de training pas vanaf 29 maart 2022 kan starten.

Daarnaast moet de training binnen 3 maanden na de aanvraagperiode starten. Bijvoorbeeld als de aanvraagperiode tot 30 april loopt, moet de training uiterlijk 30 juli aanvangen.

Wat zijn de aanvraagtermijnen van het STAP-budget?

Het totale beschikbare budget van ongeveer 200 mln op jaarbasis wordt verdeeld over 6 aanvraagtermijnen van 2 maanden:

 1. van 1 januari tot en met 28 of 29 februari;
 2. van 1 maart tot en met 30 april;
 3. van 1 mei tot en met 30 juni;
 4. van 1 juli tot en met 31 augustus;
 5. van 1 september tot en met 31 oktober;
 6. van 1 november tot en met 31 december.
 7. NB: in 2022 komt het eerste aanvraag tijdvak te vervallen.

Ik ben al gestart met een training kan ik nog STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kan pas vanaf 1 maart worden aangevraagd voor trainingen die minimaal 4 weken later starten. Alle trainingen die begonnen zijn voor 29 maart 2022 komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.

Kan ik voor meerdere trainingen per jaar het STAP-budget aanvragen?

Nee, iemand kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht of dit het maximale bedrag van de subsidie is. Dit betekent dat het STAP-budget één keer per jaar gebruikt kan worden voor het bekostigen van één training.

Mag mijn werkgever meebetalen?

Een werkgever mag meebetalen aan een training. Wanneer deze alleen de volledige kosten voor zijn of haar rekening neemt is het niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Tijdens de aanvraag van het STAP-budget wordt gevraagd of de kosten voor de training bekostigd worden door een derde.

Kan ik STAP-budget aanvragen voor een meerjarige trainingen?

Ja dit is mogelijk. Als voor het eerste jaar het STAP-budget is toegekend, kan ook in het volgende jaar het budget worden aangevraagd.

Kan ik kosteloos annuleren?

Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Bekijk hier de Algemene Voorwaarden.